BNB over STABU-bepalingen en BENG BNB over STABU-bepalingen en BENG
08
feb
2020
BNB over STABU-bepalingen en BENG BNB over STABU-bepalingen en BENG

BNB over STABU-bepalingen en BENG

ZeeBoer nam afgelopen vrijdag deel aan een  kennisbijeenkomst van de beroepsvereniging voor bestekdeskundigen. De BNB vertegenwoordigt inmiddels meer dan alleen bestekschrijvers en noemt zich inmiddels dan ook “bouwspecificatiedeskundigen”. Een hele mond vol. ZeeBoer is sinds de oprichting betrokken bij BNB. Op de agenda stonden twee grote onderwerpen.

STABU-hoofdstuk 01

Ten eerste zijn de bepalingen in het STABU-bestek gewijzigd. Als je in een bouwproject wilt afwijken van de standaard voorwaarden (UAV), dan teken je dit op in de bepalingen. Een belangrijk onderdeel van het bestek dus. Ook voor fabrikanten kunnen bepalingen interessant zijn. Lever je specifieke complete systemen, dan kunnen de opslag, verwerking en keuring van deze materialen van belang zijn. BNB-lid Mynko van der Graaf gaf namens de werkgroep een goede toelichting op alle wijzigingen

Opvallend: STABU (Stichting Ketenstandaard) was zelf niet vertegenwoordigd tijdens deze middag van gebruikers. Concurrent/collega Nationale Bestek Systematiek was dat wel en gaf enkele voorbeelden van de wijze waarop NBS met bepalingen omgaat.

BENG

Tweede onderwerp: BENG. Evert Reemst van M3E praatte de aanwezigen bij over dit onderwerp. Bij energieneutraal bouwen spelen niet alleen isolatie en apparatuur een rol. BENG is min of meer een mengpaneel waarbij de juiste verhouding van energiemaatregelen van groot belang is. De mate van isolatie, de hoeveelheid zonnepanelen en de wijze van warmteterugwinning. Een factor die tot nu toe onbelicht is gebleven: de locatie van de woning. Veel glas op het zuiden zorgt voor opwarming van de woning, waarvoor ook weer oplossingen gevonden moeten worden. De inrichting van woonwijken moet dus plaatsvinden vanuit een BENG-scoop. De tijd van “geen dakkapel aan de voorzijde” lijkt geweest.

Conclusie: deel je kennis

Stedenbouwkundigen, voorschrijvers en ontwerpers worstelen nog met BENG. De fabrikant bezit veel kennis over energieneutrale en klimaatadaptieve oplossingen. Leveranciers die deze kennis beschikbaar stellen aan voorschrijvers en ontwerpers lopen dus voorop. Meer weten over het beschikbaar stellen van uw oplossingen voor de bouw? Neem contact met ZeeBoer op voor meer informatie.

Onze opdrachtgevers