NL/SfB is de Nederlandse variant van SfB. Ja, SfB is een oude classificatiemethode. De Building Smart Data Dictionarry (BSDD) die in BIM gebruikt wordt is echter gebaseerd op SfB. Daarmee is de classificatie weer helemaal hip. ZeeBoer vertaalt uw oplossingen graag voor een goede aansluiting op BIM.

Zeker. Dat kan. Voor de Nederlandse markt zijn STABU en RAW nog steeds de gangbare besteksformaten. Net als GAEB en C3A dit voor de Duitse en Belgische markt zijn.

BIM en vrije aanbestedingsvormen zijn meer en meer in opkomst. Je ziet dus steeds vaker neutrale specificaties of NL/SfB voorbij komen. Door productinformatie generiek op te slaan, kun je eenvoudig schakelen tussen de verschillende behoeften. ZeeBoer volgt de ontwikkelingen op dit gebied op de voet. Zo kunnen wij fabrikanten van bouwproducten goed blijven bedienen.


Hoewel BIM communiceert via software die modelleert, wil dat nog niet zeggen dat je als fabrikant ook 3D moet aanbieden.

  • Revit, Civil 3D, Tekla en Archicad hebben namelijk ieder hun eigen werkwijze.
  • De modulleur werkt niet voor niets in "zijn eigen" software. Zit hij wel op uw 3D-bestanden te wachten?
  • Als je productdata opslaat in een 3D-model wordt het statische data. Hoe beheer je assortimentswijzigingen dan?

Door te koppelen aan BIM-data, blijf je baas in eigen huis. De sleutel ligt in IFC, ETIM en Nl/SfB. Hoe? Neem contact met ZeeBoer op voor meer informatie.

Ziet u door de vele afkortingen en standaarden in het bouwlandschap ook door de bomen het bos niet meer? U bent echt niet de enige leverancier in de bouw. In deze kennisbank informeren wij u over verschillende van deze begrippen. Uiteraard bent u daarnaast van harte welkom voor aanvullende informatie, desgewenst toegespitst op uw eigen organisatie. Neem gerust contact met ons op.

Team ZeeBoer

Ons team bestaat uit enthousiaste specialisten. De combinatie van bouwkennis, betrokkenheid, marketing en ICT maakt ons doelgericht, flexibel en slagvaardig.

Onze opdrachtgevers