Vereniging FBS is een belangenorganisatie voor het specificeren van bouwproducten. ZeeBoer behoort tot de oprichters van de vereniging en is zelf buitengewoon lid. Het delen van kennis over bestek, BIM-specificaties en transactiedata kan voor u als bouwleverancier heel interessant zijn. Helaas is het zo dat FBS in de afgelopen jaren steeds minder focus heeft op leveranciers in de GWW-branche. Hoewel ZeeBoer voor veel van onze fabrikanten een betrouwbare adviseur is, juichen wij het toe dat onze klanten ook lid worden van FBS. Dit vanwege het onafhankelijke karakter. Meer informatie over FBS is te vinden op de verenigingswebsite.
Waar begin je als fabrikant als je vaker in bestek wilt komen? Hoe wordt je voorgeschreven? ZeeBoer kan hierbij helpen, omdat wij al ruim 30 jaar leveranciers in de bouw helpen bij het verspreiden van hun productinformatie, bestekteksten en BIM-informatie.
Neem contact met ZeeBoer op en we nemen deze vragen met u door. Vrijblijvend uiteraard.
U heeft al bestekteksten of FPS-en? Hier volgt een korte checklist.
Vragen? Neem contact met ZeeBoer. Vrijblijvend uiteraard.
Een FPS of Fabrikanten Product Specificatie is interessant voor bouwleveranciers. Een FPS is een stukje productinformatie dat opgenomen kan worden in een besteksomschrijving. Fabrikanten willen graag in het bestek komen en bestekdeskundigen zoeken ondersteuning van de fabrikant. U heeft als fabrikant verschillende mogelijkheden.
Fabrikanten kunnen nog steeds een plekje in de STABU2-catalogus kopen bij Ketenstandaard. Niets moet, maar met een FPS heb je wel een soort "advertentie" in de catalogus. Wanneer de bestekschrijver de FPS-knop aanzet krijgt hij de lijst te zien. Veel fabrikanten onderhouden hun informatie echter niet, waardoor veel FPS'en al jaren oud zijn. Daarnaast zien voorschrijvers door de bomen het bos niet meer. Dat maakt dat FPS'en volgens ZeeBoer niet meer aansluiten bij de huidige tijd.
Specificaties via ZeeBoer
ZeeBoer kan u ondersteunen bij het maken van losse productspecificatie. U kunt deze dan als FPS (laten) toevoegen. Wij adviseren echter een adviestool te maken, waarbij de voorschrijver geholpen wordt bij het maken van een goede keuze. Ook een combinatie van een FPS en een bestekservice is interessant. Voordeel: betere ondersteuning. Nadeel: eenmalige investering en onderhoudskosten.
Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.
NL/SfB is de Nederlandse variant van SfB. Ja, SfB is een oude classificatiemethode. De Building Smart Data Dictionarry (BSDD) die in BIM gebruikt wordt is echter gebaseerd op SfB. Daarmee is de classificatie weer helemaal hip. ZeeBoer vertaalt uw oplossingen graag voor een goede aansluiting op BIM.
Zeker. Dat kan. Voor de Nederlandse markt zijn STABU en RAW nog steeds de gangbare besteksformaten. Net als GAEB en C3A dit voor de Duitse en Belgische markt zijn. BIM en vrije aanbestedingsvormen zijn meer en meer in opkomst. Je ziet dus steeds vaker neutrale specificaties of NL/SfB voorbij komen. Door productinformatie generiek op te slaan, kun je eenvoudig schakelen tussen de verschillende behoeften. ZeeBoer volgt de ontwikkelingen op dit gebied op de voet. Zo kunnen wij fabrikanten van bouwproducten goed blijven bedienen.
Volgens Europese wetgeving mogen overheden zich niet zomaar verbinden aan een bepaalde leverancier. Bij publieke werken is neutraal voorschrijven meestal verplicht. Maar, er zijn uitzonderingen op deze regel. Ook CROW publiceerde dit al eens.
Als fabrikant kun je dus op basis van bovenstaande uitzondering wel degelijk genoemd worden in bestek. Bestekschrijvers zitten over het algemeen wel te wachten op goede ondersteuning bij het samenstellen van een goede bouwoplossing. Overigens gelden de Europese regels alleen bij openbare werken. In een privaatrechtelijke overeenkomst hoeft de opdrachtgever zich hier niet aan te houden.
In de keuzetools en bestekservices die ZeeBoer voor haar klanten maakt, staat standaard de naam van de fabrikant vermeld. De bestekschrijver beslist uiteraard of hij de naam opneemt in zijn bestek. Let wel: ook als je naam niet in bestek staat kun je je onderscheiden in de markt. Ook voor neutrale bestekspecificaties kan ZeeBoer fabrikanten van dienst zijn.
Klik hier voor meer informatie over het maken van bestekteksten of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.
ZeeBoer is mede-initiatiefnemer van Open Specificaties Formaat (OSF). OSF is een bestandsformaat voor specificaties. Denk aan productspecificaties, bestekken en projectbestekken. Onafhankelijk van de gebruikte classificatie.
Voorheen werd een STABU-specificatie in SUF-formaat opgeslagen. Tegenwoordig STABU gebruikt OSF voor haar catalogus en updates. Daarnaast heeft KOMO een bibliotheek gemaakt op basis van OSF en gebruikt ZeeBoer zelf uiteraard ook OSF voor haar bestekteksten.
NBS is de afkorting van National Building Specification en kan gezien worden als de Britse tegenhanger van STABU2. ZeeBoer ondersteunt haar klanten bij het creeren van neutrale, generieke, productdata. Daarmee ondersteunen we dus iedere standaard. Naast de Nederlandse specificatiestandaarden NL/SfB, RAW en STABU2, zouden we dus ook bestekomschrijvingen kunnen maken in C3A (België), GAEB (Duitsland), ÖNORM (Oostenrijk).
Nederlandse Besteksystematiek
Al dan niet toevallig wordt de afkorting NBS wordt ook gebruikt door een "concurrent" van STABU. De Nederlandse Besteksystematiek is opgericht door twee oud-medewerkers van STABU en wil voorzien in een alternatief voor STABU2. NBS heeft inmiddels verschillende fabrikanten opgenomen in naar catalogus. Ook ZeeBoer kan inspelen op NBS. Heeft u voor uw marktgebied de indruk dat bestekken ook worden geschreven in NBS-formaat? Dan is een NBS-bestekservice interessant.
STABU en RAW zijn contractvormen voor de bouw. STABU en RAW zijn beide een besteksystematiek. STABU is een standaard die speciaal voor de woningenbouw en B&U wordt gebruikt. RAW is een standaard voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Het vastleggen van afspraken is belangrijk. Ook in een BIM-proces. STABU en RAW worden meer en meer gecombineerd met BIM.
De fabrikant geldt als kennispartner voor de bouw. Het is voor leveranciers interessant om oplossingen uit te werken voor opname in STABU of RAW. ZeeBoer kan hier bij ondersteunen.
STABU is de onafhankelijke organisatie die bouwspecificaties standaardiseert en beheert. Om aan te sluiten bij het BIM-proces, werd Bouwbreed ooit ontwikkeld. Deze nieuwe systematiek werd echter onvoldoende geadopteerd door gebruikers en leveranciers.
Sinds 2018 is STABU, samen met o.a. ZeeBoer doende om een goede koppeling met het BIM-model te maken. Hierbij speelt NL/SfB een belangrijke rol.
Veel mensen denken dat STABU en ZeeBoer concurrenten zijn. Op zich is dat begrijpelijk, omdat Stichting Ketenstandaard, de organisatie die de STABU-standaard beheert, twee focusgebieden heeft.
Naar mening van ZeeBoer vormt de instandhouding van standaarden als STABU2, ETIM en Sales de core business van Ketenstandaard. Net als andere bouwpartners, maakt ZeeBoer gebruik van deze standaarden. Het bestaansrecht van Ketenstandaard en STABU is daarmee wat onsbetreft evident.
Ketenstandaard adviseert echter ook fabrikanten op gebied van specificeren. Iets wat ze met ZeeBoer en andere commerciële partijen gemeen heeft. Fabrikanten hebben te maken met vele standaarden, die ieder een financiële bijdrage en inspanning vragen. Ook partijen zonder winstoogmerk hebben immers een verdienmodel. Hoewel Ketenstandaard zich dus zowel als hoeder van de STABU-standaard als exploitant ervan gedraagt, denk ZeeBoer dat fabrikanten voldoende keuzes kunnen maken bij het verspreiden van hun productdata.
Als u meer wilt weten over de verschillende belangen, standaarden en partijen in de bouw, dan leggen wij u graag vrijblijvend onze visie uit! Maak snel een afspraak met ons.
De komende jaren willen we graag groeien, bouw jij met ons mee? We zoeken .NET developers en een salesmedewerker buitendienst.
Ga naar zeeboer.nl/werken-bij-zeeboer voor meer informatie en maak een afspraak voor een goed gesprek.
Maak direct een afspraak